Olcsóbb néha drágább:

Egy tanulságos történet a klímaszerelés világából

A nyári hőségben mindannyian vágyunk egy megbízható klímára, ami kellemesen hűvösen tartja otthonunkat. Sajnos néha a gyors és olcsó megoldások több bosszúságot és költséget okoznak, mint amennyit megtakarítanak. Szeretnék megosztani egy történetet, ami rávilágít arra, miért érdemes alaposan megfontolni, kit bízol meg a klímaszereléssel.

Egy ügyfélnek adtam egy árajánlatot, amit sajnos nem fogadott el és nem is reagált rá. Két hónap múlva panaszos emailt kaptam tőle, hogy a klíma, amit ajánlottam, rossz: büdös, nem hűt és csöpög a kondenzvíz. Meglepődtem, hiszen nem is rendelte meg tőlem a készüléket. Felhívtam, ekkor kiderült, hogy az interneten talált egy hirdetést, ahol ugyanazt a klímát 50.000 forinttal olcsóbban kínálták beszereléssel együtt, ezért őket választotta.

Olcsónak tűnik, de nem az!

A telepítők másfél óra alatt felrakták a klímát, de mivel nem alapszerelés volt, felárat kértek a plusz csövekért, a klímagáz rátöltéséért és a távirányítóért is, amit külön kellett nálunk megvásárolni. Végül csupán 10.000 forinttal lett olcsóbb a klíma, mint az én ajánlatomban. Egy hét múlva azonban a problémák elkezdődtek: a klíma büdös lett, nem fújt hideg levegőt, és a kondenzvíz is csöpögött.

Az ügyfél próbálta elérni a telepítőket, de főszezon lévén naponta több klímát szereltek fel, és csak a szezon végén tudtak volna kijönni, ami még két hónapot jelentett volna. Képzeljük el, milyen kiszolgáltatottnak érezhette magát: forróság, nem működő klíma, és senki, aki segíteni tudna. A napok teltek, a helyzet pedig egyre kétségbeejtőbbé vált.

Ekkor keresett meg engem, hogy orvosoljam a helyzetet. Kimentem hozzá, és megdöbbentem a tróger munkát látva. A kondenzvíz elvezetése hullámos volt, ezért több helyen megállt a víz és beposhadt. A hűtőkör szivárgott, így a klímagáz elszökött, és nem volt, ami hűtsön. Ezeket a hibákat szakszerű beüzemeléssel el lehetett volna kerülni. Négy óra alatt kijavítottam a hibákat, feltöltöttem a klímagázt és szakszerűen telepítettem a készüléket, ami anyaggal és munkadíjjal együtt 50.000 forintba került.

 

 

Mi ebből a tanulság? Az olcsóbb ajánlatok gyakran rosszabb minőséget és több problémát jelentenek:

Az olcsó ár gyakran a minőség rovására megy.
Az olcsó szerelők gyorsan dolgoznak, hogy minél több munkát elvégezzenek, de ez sok hibával jár.
Az olcsó, hibás munka mindig drágább lesz a végén.
A hibás klíma a melegben nem működik, ami fokozza a kellemetlenségeket.
Az olcsó szerelők nem vállalják a javítást, ha messze vannak.
A klíma szervizelése is fontos, amit csak egy megbízható, helyi szakember tud elvégezni.

A történet tanulsága, hogy a stabil, elérhető és megbízható helyi klímás a legjobb választás. Az olcsónak tűnő megoldások gyakran több költséget és bosszúságot eredményeznek, mint amennyit megtakarítanak. Érdemes tehát körültekintően választani, és a minőséget előtérbe helyezni.

Egy másik fontos szempont, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, az a helyi szakemberek elérhetősége és felelősségvállalása. Amikor egy helyi klímást választunk, biztosak lehetünk benne, hogy könnyebben elérhetjük őt a későbbiekben is, legyen szó garanciális javításról vagy karbantartásról.

Ezzel szemben az ügyfelem történetében szereplő olcsóbb szolgáltatók távolról érkeztek, és nem vállaltak felelősséget a hibás munkájukért. Ez nemcsak további stresszt és bosszúságot okozott, hanem végső soron az ügyfelem számára több pénzbe került, mint amennyit eredetileg megspórolt.

Az olcsóbb árak csábítóak lehetnek, de a minőségi szolgáltatás és a hosszú távú megbízhatóság sokkal fontosabbak. A megfelelő klímaszerelés nem csupán a készülék működéséről szól, hanem arról is, hogy a hőségben kényelmesen és nyugodtan élvezhessük otthonunkat.

Továbbá, a helyi klímások közösségi kapcsolatai is előnyt jelenthetnek. Ők ismerik a helyi viszonyokat, az épületek sajátosságait és a leggyakoribb problémákat. Egy helyi klímás gyorsan és hatékonyan tud reagálni a hívásokra, hiszen közel van és ismeri a helyi körülményeket.

A megbízható helyi klímás választása tehát nemcsak az azonnali költségeket csökkenti, hanem hosszú távon is megtérül. Az ügyfelem esete tökéletes példa arra, hogy miért érdemes a minőségre és a szakértelemre helyezni a hangsúlyt a klímaszerelésnél.

A következő alkalommal, amikor klímaszerelőt keres, ne csak az árat nézze. Fontolja meg, hogy milyen értéket kap a pénzéért. Egy tapasztalt, megbízható helyi szakemberrel nemcsak egy jól működő klímát kap, hanem a nyugalmat és a biztosítékot is, hogy bármilyen probléma esetén számíthat rá.

Végül, de nem utolsósorban, gondoljunk bele abba is, hogy a helyi vállalkozások támogatása segíti a közösség fejlődését is. Amikor helyi klímást bízunk meg, nemcsak magunknak teszünk jót, hanem a helyi gazdaságot is erősítjük.

Tehát legközelebb, amikor klímaszerelésre van szüksége, válassza a megbízható, helyi szakembert. Az olcsónak tűnő megoldások helyett érdemes befektetni a minőségbe és a biztonságba, hiszen hosszú távon ez mindig kifizetődik.

 

A következő képeket egy Facebook csoportból fotóztam.

 

Látható, hogy az ügyfél „olcsó klímaszerelőt” keres. Majd egy nappal később olvastuk a panaszát! És természetesen a szerelők kommentjét!

Olcsó szerelőt meglepően gyorsan lehet találni, akik viszont legtöbbször nem rendelkeznek megfelelő gépekkel, szerszámokkal a munka precíz, pontos és szakszerű elvégzéséhez! Ezért hibásan teljesítik a megbízást! Az utolsó kép csak illusztráció a gyors és olcsó munkára!

Hamisítványok

Hamisítványok

Minden területen fellelhetők a hamis termékek, miért maradnának ki éppen a klímák?

Gyakori jelenség, hogy csalók külföldön néhány tízezer forintért megvásárolják az elavult, Magyarországon tiltott ON-OF típusú készülékeket. Illegálisan behozzák, majd átcsomagolják és modern inverteres klímaként meghirdetik országos kiszállítással és beszereléssel.

A jóhiszemű ügyfél, azt hiszi, hogy jól járt, hiszen a piaci ár alatt vásárolt egy jó nevű klímát.

Milyen problémát okozhat?

A klímás távozása után kezdődnek a gondok. A készülék nem hűt, nem fűt, csöpög belőle a víz, hangosan kerepel stb.

Azonban a szerelő miután kilépett a kapun többet nem elérhető! Szakmában ezt úgy hívjuk, hogy „kapugarancia„.

 • A készülékről nincs számla és telepítési tanúsítvány!
 • Az ügyfélnek viszont van egy rossz klímája, meg egy telefonszáma

A telefonszám egy darabig kicsöng, de nem veszik fel. Valószínűleg a NEVEDFEL  XY BALEK-ként el van mentve a vevő a készülékben. Ha másik számról hívják, azt érdekes módon felveszik, de most éppen munkában vagyunk hivatkozással gyorsan lerakják, persze a megígért visszahívás mindig elmarad.

Egy idő után pedig: „a hívószámon előfizető nem kapcsolható”. Telefonszámot cserél és kókler tevékenységét tovább végzi a csaló. Mert olcsó klímára vágyó balek  mindig lesz!

Eredmény
Kifizetett a piaci árnál olcsóbban egy modern klímát, és ezzel szemben kapott egy elavult, használhatatlan készüléket.

Hogyan lehet elkerülni?
Csak HELYI hivatalos forgalmazótól, kereskedőtől szabad készüléket beszerezni normál piaci áron! Csak számla és telepítési tanúsítvány után szabad kifizetni a készüléket és a munkadíjat!

Ne vásárolj az ország másik feléből egy olcsó webáruházból klímát és ne bízz meg távoli szerelőt munkával. A Garanciát nem fogod tudni érvényesíten, hiba javításáért, karbantartásért nem fog száz kilométereket utazni!

Helyi klímás lesz a megoldás!

Kecskemét és

vonzáskörzetében

segítünk!

Facebbok bejegyzés: Ügyfélpanasz nem hűt az új klíma, a szerelő csak hiteget!

Kommentek: „Így lesz az olcsó drága”

II. Spórolás a szerelési anyagokon

Szerelési anyagok között vannak a fő anyagok és a segédanyagok.

Réz cső

Fő anyag például a szigetelt réz cső. Előfordul, hogy olcsó, a szabványnál vékonyabb falvastagságú csövekkel szerelik össze a klímát. A gépkönyvben előírt csőhossz (pl. 3 méter) helyett rövidebb csövet használnak, ezzel spórolnak az anyagköltségen.

Milyen problémát okozhat a gyenge cső?

Behorpad, megtörik, ezzel a hűtőkörben szűkülést, dugulást okozhat. Ennek hatására a klíma gazdaságtalanul üzemel, erőlködik, tönkremegy. Magas üzemi nyomás közben a vékony falú cső kilyukadhat, ezzel a teljes hűtőközeg elszökik, a készülék pedig használhatatlanná válik.

Milyen problémát okozhat a rövidebb csőhossz?

A hűtőkörben nem tud maradéktalanul végbemenni a szükséges fizikai folyamat (elpárolgás, kondenzáció), ezért a készülék kompresszora erőlködik, gazdaságtalanul működik, sok áramot vesz fel.

Megoldás

Csőcsere, javítás, hűtőközeg töltés. A silány, rövid cső utólagos cseréje, készülék javítása sokkal többe kerül, mint amennyit az ügyfél spórolt az olcsó és a normál kivitelezési ár között.

Néhány napja futottam pont bele egy ilyen panaszba. Lásd a mellékelt képen.

Klímás kérdések..  Facebook csoport tag panaszát, aki magas villanyszámlát fizet emiatt. (nagyításért kattints a képre)

Segédanyagoknál

előfordulhat, hogy kicsi méretű, vagy gyenge minőségű tartó konzollal szerelnek, rövid, olcsó tiplikkel, csavarral rögzítik a tartó konzolokat, mely nem képes a készüléket megtartani. A készülék, működés közben rezeg, ezért saját súlyánál nagyobb terhelést jelent a tartószerkezetre.

Érdekesség a rezonanciakatasztrófa

A múltban több katasztrófa adódott abból, hogy a hídon áthaladó és egyszerre lépő katonák menetelése olyan rezgéseket gerjesztettek, amelyek hatására a híd leszakadt. Ugyanilyen rezonanciakatasztrófa következhet be a klíma rezgésétől, ha a rögzítés nem tökéletes.

Milyen problémát okozhat?

A készülék leszakadhat a helyéről. Ha a klíma lezuhan, nem csak a készülék megy tönkre, hanem súlyos személyi sérülést is okozhat

Megoldás:

Tilos olcsó segédanyagokat, nem megfelelő rögzítő anyagokat használni.

„Kihagyott” segédanyagok

Sok klímás úgy spórol, hogy egyszerűen elhagy olyan anyagokat, melyek nélkül azért még tud működni a készülék. Tipikusan el szokták hagyni az elektromos bekötésnél az érvéghüvelyt (vagy érvégvillát), valamint a klíma kültéri egysége alatt a rezgéscsillapító gumibakot!

Ezek összességében pár ezer forintos tételek, de az üzembiztonsághoz fontos anyagok.

Kihagyott érvégvilla, kilógó réz vezeték

Megfelelően, érvégvillával bekötött kábelek

Milyen problémát okozhat?

Érvégsaru elhagyása esetén az elektromos kábelből kilógó hajszálnyi réz szál is zárlatot, áramütést vagy elektromos tüzet okozhat.

Rezgéscsillapító gumibak hiánya felerősíti a klíma hangját, erős morajlást, elviselhetetlen zajt okozhat.

Megoldás:

Nem szabad olcsó klímást megbízni, mert a szükséges anyagokat egyszerűen kispórolja. A hibát pedig nem fogja kijavítani, és a károdat nem fogja megtéríteni Neked!

 

III. Spórolás a munkaidőn

A legnagyobb problémát ez okozhat a megrendelő számára. A gyors munka ugyanis silány kivitelezést, elmaradt munkafolyamatokat jelenthet az ügyfél számára. A klímás ha keveset keres egy helyen, akkor összecsapja a munkát és rohan a következő helyre, hogy ott is keressen pénzt. Ez pedig az elvégzett munka rovására megy.

Az olcsó klímások nem is akarják, hogy a klíma 10-15 évig hibátlanul működjön, ezért úgy szerelik, hogy rövid időn belül javítani kelljen és az „Olcsó János” ügyfél újból fizessen!

1. Silány kivitelezés

Igénytelenül és főleg gyorsan dolgoznak, nem csatornázzák el a hűtőkört, nem megfelelően szigetelik le a csöveket.

Milyen problémát okozhat?
Részben esztétikai, részben működési problémát okoznak. Igénytelen munkára még ránézni is rossz.

Diszkrét dekorcsatorna helyett, csövek, kábelek lógnak szanaszét.

Hiányos szigetelés esetén a készülék működtetése gazdaságtalan, mivel nem csak a megfelelő helyen (a kültéri és a beltéri egységben) hanem a kettő között is megtörténik a hőcsere. Ami még páralecsapódást is eredményezhet, csöpögéssel, eláztatott falakkal.

Megoldás

Trehány, gusztusztalan munkát nem szabad átvenni! Ha a klímás esztétikailag olyan munkát végzett, mely a tulajdonos számára nem elfogadható nem szabad kifizetni! Persze az olcsó klímást mondhatja, hogy ez van benne az árban és további plusz díjért megcsinálja… Hát az ilyen nem egy hosszú barátság kezdete!

A következő képeken néhány példát mutatok be igénytelen, rossz, és normál kivitelezésre.

Gusztustalan hűtőköri elvezetés, lógnak a csövek, trehány munka.

Klíma ferde falon, amiből csöpög a víz

Klíma ferde falon

Példa normális kivitelezésre.

Klíma ferde falon, gipszkarton tartószerkezeten

Következik:

A klímaszerelés achilles pontja

Mikor már majdnem kész van a klíma…

  • a fal átfúrva,
  • a beltéri egység a helyén van,
  • a kültéri klíma egység szintén a helyére került,
  • a két készülék között a csövezés, elektromos-, kommunikációs kábelek bekötése készen van…

a laikus szemlélő úgy látja, hogy a klíma telepítés készen van! Pedig még:

ezután következik a klímaszerelés lelke:

Az üzembe helyezés!

Lényege:

  1. Nyomáspróba, szilárdságvizsgálat. Meg kell győződnünk róla, hogy a hűtőkör szilárd és nem tud elszivárogni belőle a hűtőközeg,
  2. Vákuumot kell kialakítanunk a hűtőkörben. Az idegen gázokat, nedvességet el kell távolítanunk, mivel szerelés közben a nyitott csőbe levegő és légköri pára kerül.

Csak azután lehet hűtőközeggel feltölteni.

Ez a munkafolyamat szakszerű elvégzése kb. 2 óráig tart.

A szerelők jelentős része sajnos így szerel!

Ezt szokták a kókler klímások, 1 perc alatt megoldani – „okosba”!

Ezzel 2 munkaórát spórolnak. A megrendelőjüknek viszont több tízezer, de akár százezer forintos kárt is okozhatnak!

2. A „szisszentős” üzembehelyezés

A nyomáspróbát és a vákuumolást egyszerűen kihagyja. A kültériben lévő klímagázt beengedi a csövekbe és azzal próbálja a nedvességet és az idegen gázokat kinyomni a rendszerből. A gond az, hogy a nedvesség és az idegen gáz keveredik a hűtőközeggel, ezáltal szennyezik azt, valamint a klímagáz egy része is szisszentve távozik, ezért egyből gázhiányos lesz a készülék. A gázhiány miatt több lesz az áramfogyasztás, a nedves és szennyezett klímagáz savassá válik és néhány éven belül tönkreteszi a kompressszort.

3. A nyomáspróba, szivárgásvizsgálat elmarad

Nitrogén palack – nyomáspróba

Nyomáspróba

A szakszerű üzembe helyezés egyik fontos része a hűtőkör nyomáspróbája! Mielőtt a hűtőközeg bekerül a rendszerbe meg kell győződni róla, hogy a készülék és a helyszínen szerelt csövezése kibírja-e a várható üzemi nyomást, ami a leggyakoribb hűtőközegnél 41 BAR. (Viszonyításként: egy személyautó keréknyomása 3 BAR körüli, és mekkorát szól, ha kidurran. Hát a 41 BAR is nagyot tud szólni!)

A nyomáspróbát száraz nitrogénnel, mint próbaközeggel kell elvégezni. A készre szerelt hűtőkört fel kell tölteni nitrogénnel 41 BAR nyomásúra.

Milyen problémát okozhat?

Nitrogénes nyomáspróba elmaradása esetén nem történik meg a rendszer ellenőrzése. Enélkül előfordulhat, hogy a rendszer nem bírja ki az üzemi nyomást és a hűtőközeg elszökik! A környezetet szennyezi, és a tulajdonost felesleges kiadásra kényszeríti.

41 BAR Nyomás

Nyomástartás, szivárgásvizsgálat

A klímakészülék beüzemelés másik fontos eleme a szivárgásvizsgálat.

Hogyan történik?

A 41 BAR nyomást a rendszernek tartania kell fél órán keresztül! Ha nem csökken a nyomás, akkor a rendszer kellően szilárd és nem fog elszivárogni a hűtőközeg.

A helyszínen szerelt rendszerek esetén szabvány szerint, a megengedett szivárgás mértéke 3 gramm/év. Hogy ez milyen csekély mértékű jól mutatja ez a példa:

Egy normál lakossági klímában kb. 500-1500 gramm hűtőközeg van. A rendszerből 15 év alatt (3grammX15 év=) maximum 45 gramm szökhet el.

Milyen problémát okozhat, ha ez elmarad?

Közvetlen probléma, hogy a klíma gázhiányos állapotba kerülhet. Nem fog hűteni, fűteni. Ez a probléma a legmelegebb és leghidegebb napokon szokott jelentkezni, amikor a készüléknek a legnagyobb teljesítményt kellene leadnia, de nem bírja, mivel kevés, vagy egyáltalán nincs benne hűtőközeg.

Mikor a klíma hűtőközeg hiánnyal működik, a tulajdonos sokáig semmit nem vesz észre, csak talán annyit, hogy nagyon meleg napokon nem hűt annyira. Ennek az az oka, hogy a készülék (inverter) próbálja teljesítmény-fokozással megoldani a helyzetet, de erőlködni fog és több áramot fogyaszt.
Most jön a közvetett probléma: Azonban a kompresszor (ez a készülék szíve, ez mozgatja a hűtőközeget a rendszerben) hűtése és kenése nem lesz elégséges, ezért túlmelegedik és meghibásodhat.

Ha egy klímára 15 éven belül hűtőközeget kell tölteni, akkor biztos, hogy a szivárgásvizsgálat elmaradt a készülék felszerelésekor.

4. A vákuumolás elmarad

Ha tankolásnál, vizezett üzemanyagot töltenének az autódba, mi történne? Erre mindenki kapásból tudja a választ: lerobbanna az autó, vagy teljesen tönkremenne a motor.

Ugyanez a helyzet a klímával. A hűtőkörben a hűtőközegen kívül semmilyen más folyadék vagy idegen gáz nem lehet, mert a hűtőközeg elsavasodik, ez pedig a kompresszor idő előtti meghibásodásához vezet. Ahhoz hasonlóan, ahogy az autódat is tönkre tenné, ha vizezett üzemanyagot tankolnál bele.

Nyomáspróba után a hűtőkörből vákuumszivattyúval kiszívatjuk a nedvességet, a levegőt és az idegen gázokat.

2,7 millibar alatti vákuum!

A vákuumolás a szivattyú teljesítményétől függően 10-30 perc közötti lehet. Ezt követi a vákuumtartás, amit műszerrel mérünk. Ez szintén 30 perc.

  • Ha a rendszerünk tartja a vákuumot, akkor nincs benne idegen gáz, vagy nedvesség.

Ezután készen áll arra, hogy feltöltsük hűtőközeggel.

Tökéletes klímát szeretnél?

Segítünk megtalálni a tökéletes klímát számodra! Itt tudod megrendelni az ehhez szükséges felmérést!

Kapcsolat

Petrányi Lajos

(+36) 70 317-2449

kapcsolat@klimamagus.hu

6000 Kecskemét, Bambusz utca 3.