Gázzal fűtesz?

Mit gondolsz, jövő télen is

tudunk majd gázzal fűteni?

Biztos, hogy lesz gáz?

Tudom, évek óta lerágott csont, hogy mi lesz, ha elzárják a földgázcsapokat… aztán szerencsénkre, ez soha nem következet be. A legijesztőbb, hogy most van itt néhány aggasztó körülmény, ami miatt tényleg komolyan el kell gondolkodni, hogyan tovább ha nem lesz gázunk?

Rémeket látok? Lehet, de az orosz-ukrán háború kitöréséig, majdnem mindenki azt mondta, hogy nem lesz háború, aztán Putyin másként gondolta…

Az orosz-ukrán háborúnak egész Európában súlyos gazdasági következményei vannak, és még súlyosabbak lesznek!

Ebben a cikkben bemutatom, hogy mi várható a gázfronton, miért van nagy esélye annak, hogy nem lesz földgáz és mit tehetnek azok, akik jelenleg gázzal fűtenek. (Magánvélemény és pártsemleges!)

Hány embert érintene egy gázhiány?

A kőolaj 64%-a, míg a földgáz 80 %-a Oroszországból érkezik. A magyar háztartások 85%-a pedig gázzal fűt. Ebből könnyen kiszámolhatjuk, hogy a lakosság kétharmadának fűtése (vagy nem fűtése) az orosz gáztól függ! 3.8 millió háztartásból 2.500.000 érintett, vagyis hat és fél millió ember fűtéséről van szó!

Háztartás

Ember

Az Európai Unio gazdasági szankciók keretében arra szólította fel a tagállamokat, hogy csökkentsék orosz gáz importjukat!

Mi várható, milyen lehetőségei vannak Magyarországnak?

Csatlakozunk a szankcióhoz

és ezután nem Oroszországból, hanem más forrásból szerezzük be a gázt. A megugrott világpiaci kereslet miatt, a többi földgázexportú ország árat fog emelni, méghozzá drasztikusan.

(De ez kivitelezhetetlen a kormány sajtófőnöke szerint kattints a képre nagyításért)

Nem csatlakozunk a szankcióhoz

továbbra is orosz gázt hozunk be, mert mást nem tehetünk, hogyan reagálnak erre az oroszok?  Sok eladatlan földgázuk van, adhatnák olcsóbban is, azonban….

=

Mivel a világpiaci árak emelkedtek, ezért az oroszok is drágábban fogják adni.

=

Háborút folytatnak, ami sokba kerül, gazdasági embargóval sújtják őket, emiatt kevesebb a bevételük, ezért árat fognak emelni.

A végeredmény minden esetben ugyanaz! Gázáremelés!

Ha továbbra is lesz gáz, az nagyon -az is elképzelhető, hogy megfizethetetlenül- drága lesz. Hiába harcolt évek óta a kormány a rezsicsökkentésért. Olyan gázáremelés várható, hogy belegebedünk. Ahogy már említettem 6.500.000 ember!

Az egyik Facebook csoportban (Magyarok Európában és a Világban) láttam néhány napja egy Belgiumban élő hölgy bejegyzését. Havi gázrezsijük 380 Euró (140.000.-Ft) Kattint a képre nagyításért.

Március elejei cikk. Egyik nap 30%-os, következő nap 58%-os gázdrágulás a holland gáztözsdén.

De 3 forgatókönyv esetén, lehet még ennél is rosszabb!

1. Mi történne akkor, ha az EU, vagy a NATO kategorikusan megtiltaná tagállamainak,  így nekünk is, hogy orosz földgázt vásároljunk?

Ezt a hatalmas kieső mennyiséget, nem lehet egyik pillanatról a másikra más alternatív forrásból beszerezni. Ennek pótlása 5-10 év alatt tudna megvalósulni. Várhatóan úgy járnánk, mint március 10-én a benzinkutaknál, mentünk tankolni, de nem volt mit. Begyújtanánk a fűtést, de nem gyullad be, mert nem lesz gáz.

Tankolásra váró autók

2. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az orosz földgáz Ukrajnán keresztül futó vezetékeken érkezik hozzánk.

Ha az oroszok mellé állunk, az ukránok zárhatják el a csapot, ha az ukránok mellé, akkor meg az oroszok. Bármelyik országgal kerülünk konfliktusba, könnyedén elzárhatja a csapokat! Hiába vannak kormányközi egyezmények, mindenkinél van rakéta, csak szétlövik és kész.

3. Szerinted mekkora esélye van annak, hogy Ukrajnát porig bombázzák, de a rajta keresztülfutó gázvezetékek épen maradnak?

Ki garantálja, hogy a vezetékek nem sérülnek meg? Az az orosz katona, aki az első héten azt hitte, hogy csak katonai gyakorlaton van? Ha veszélyben érzi magát, mindenre lőni fog. Vagy az ukrán katonák, akik, hogy akadályozzák az ellenséget az előretörésben, a saját hídjaikat is felrobbantották.

Akár eltévedt rakéta miatt, akár szabotázsban, ha megsérül a vezetékhálózat, mikor fogják elkezdeni és hány év alatt tudják megjavítani a sérült, felrobbantott gázvezetéket a háborús övezetben?

Ha ezek közül bármelyik bekövetkezik, akkor 2.500.000 háztartásban nem lesz fűtés!

Ember tölti fagyos szobában a karácsonyt és az egész telet!!

Mi van, ha már most sem jön gáz? Csak még nem tudhatunk róla, és már a tartalékot használjuk, őszig elfogy, télre már nem lesz…

Emlékszel még a Covid járvány kezdetére, mikor az emberek WC papír, liszt, cukor felvásárlási rohamra indultak! Az semmi sem volt ahhoz képest, ami gázhiány esetén történne!

2.500.000 háztartásban kell azonnal valamilyen fűtés! Óriási fűtőeszköz és szakemberhiány lesz!

Ha Te is gázzal fűtesz, akkor mit csinálhatsz?

Előre látó ember elkezd gondolkodni, mit tehetek már most, hogy a gázkitettségtől megóvjam a családom, ne kelljen minden pénzünket gázra költeni, vagy a következő télen ne fagyjunk meg a gázhiány miatt?

Alternatív fűtési módot kell találni,  olyat ami:

N

Megszünteti a gázkockázati kitettséget!

N

Gyorsan megvalósítható és megfizethető!

N

Hatékonyan és gazdaságosan megoldja a fűtési problémát!

N

Amire akár állami támogatás is igénybe vehető!

N

Környezetbarát és részben megújuló energiát használ!

N

Nem csak házban, de panelben, társasházi lakásban is alkalmazható!

Szeretnéd biztosítani, hogy családod jövő télen is meleg szobában ünnepelje a karácsonyt?

Mutatok egy megoldást,

mert a (gáz)helyzet nem túl rózsás, jancsi kályhát pedig nem lehet minden otthonban elhelyezni.

Mi történik a gombra kattintás után?

Neved és email címed megadása után egy, tájékoztató oldalra jutsz, ahol megismerheted azt az alternatív fűtési lehetőséget, ami megoldás lehet a problémádra!

Ki vagyok és miért hallgass rám?

Petrányi Lajos közgazdász vagyok. 25 év banki és biztosítási szektorban tanácsadókén eltöltött év után, 2021-ben új kihívást keresve új szakmát tanultam. Egy olyan tevékenységbe kezdtem, melyben segítséget tudok nyújtani azok számára, akik a földgáz fűtés kockázatától gyorsan, megfizethető áron szeretnének megszabadulni. Hiszem és tudom, hogy meg tudjuk oldani a problémád!

Petrányi Lajos

Közgazdász