Gázzal fűtesz?

Ezt mindenképpen tudnod kell!

GÁZ AZ LESZ!

Az orosz-ukrán háborúnak egész Európában súlyos gazdasági következményei vannak. (Ezzel kezdődik a Kormányzati Tájékoztatási Központ levele, ami néhány napja jelent meg)
Ami pedig ennél is rosszabb, hogy még súlyosabb következményei lesznek!

Ebben a cikkben bemutatom, mi várható a gázfronton, és milyen lehetőségei vannak azoknak, akik jelenleg gázzal fűtenek. (Magánvélemény)

(A kormányzati tájékoztató levél a képre kattintva nagyítható)

Honnan jön a gázunk?

A (gáz)helyzet nem túl rózsás!

A kőolaj 64%-a, míg a földgáz 80 %-a Oroszországból érkezik. A magyar háztartások 85%-a pedig gázzal fűt. Ebből könnyen kiszámolhatjuk, hogy a lakosság kétharmadának fűtése (vagy nem fűtése) az orosz gáztól függ!

Az Európai Unio gazdasági szankciók keretében arra szólította fel a tagállamokat, hogy csökkentsék orosz gáz importjukat.

Mi várható, milyen lehetőségei vannak Magyarországnak?

Csatlakozunk a szankcióhoz

és ezután nem Oroszországból, hanem más forrásból szerezzük be a gázt. A megugrott világpiaci kereslet miatt a többi földgázexportú ország árat fog emelni, méghozzá drasztikusan.

(De ez kivitelezhetetlen a kormány sajtófőnöke szerint kattints a képre nagyításért)

Nem csatlakozunk a szankcióhoz

továbbra is Orosz gázt hozunk be, mert mást nem tehetünk, akkor az oroszok így sakkoznak: sok földgázunk van mert az EU-ból most sokan nem vásárolnak, de ti magyarok vesztek tőlünk, adhatnánk olcsóbban, azonban….

=

A világpiaci árak emelkedtek, ezért mi is ezen az áron adjuk.

=

Háborút folytatunk, ami sokba kerül, gazdasági embargóval sújtanak, ezért muszáj gázárat emelnünk.

A végeredmény ugyanaz mindkét esetben! Gázáremelés!

Lesz gáz, de nagyon (az is lehet, hogy megfizethetetlenül) drágán. Hiába harcolt évek óta a kormány a rezsicsökkentésért. Olyan gázáremelés várható, hogy belegebedünk. Sakk a gázfűtéses tulajdonosoknak! Ahogy már említettem 3 családból 2 gázzal fűt!

Mi van, ha az EU, vagy a NATO kategorikusan megtiltja a tagállamainak és így nekünk, magyaroknak is, hogy Orosz földgázt vásároljunk?

Ezt a hatalmas kieső mennyiséget, nem lehet egyik pillanatról a másikra más alternatív forrásból beszerezni. Ennek pótlása 5-10 év alatt tudna megvalósulni. Várhatóan úgy fogunk járni, mint március 10-én a benzinkutaknál, mentünk tankolni, de nem volt mit. Begyújtanánk a fűtést, de nem gyullad be, mert nem lesz gáz.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az orosz földgáz Ukrajnán keresztül futó vezetékeken érkezik hozzánk.

Ha az oroszok mellé állunk az ukránok zárhatják el a csapot, ha az ukránok mellé, akkor meg az oroszok.

Tankolásra váró autók

Tankolásra váró autók 2022.03.10.

Írtam az elején, hogy GÁZ AZ LESZ! De ha elzáják a csapokat akkor nem földgáz, hanem Űbernagy GÁZ!

3 háztartásból kettőben nem lesz fűtés! Lehet, hogy Nálad is hideg lesz? Ez pedig már sakk matt! Ebben a helyzetben csak vesztesek lehetünk!

Ha Te is gázzal fűtesz, akkor mit csinálhatsz?

Előre látó ember elkezd gondolkodni, mit tehetek már most, hogy a gázkitettségtől megóvjam a családom, ne kelljen minden pénzünket gázra költeni, vagy a következő télen ne fagyjunk meg az elzárt gázcsapok miatt?

Alternatív fűtési módot kell találni,  olyat ami:

N

Megszünteti a gázkockázati kitettséget!

N

Gyorsan megvalósítható és megfizethető!

N

Hatékonyan és gazdaságosan megoldja a fűtési problémát!

N

Amire akár állami támogatás is igénybe vehető!

Ki vagyok és miért hallgass rám?

Petrányi Lajos közgazdász vagyok. 25 év banki és biztosítási szektorban tanácsadókén eltöltött év után, 2021-ben új kihívást keresve új szakmát tanultam. Egy olyan tevékenységbe kezdtem, melyben segítséget tudok nyújtani azok számára, akik a földgáz fűtés kockázatától gyorsan, megfizethető áron szeretnének megszabadulni. Hiszem és tudom, hogy meg tudjuk oldani a problémád!

Petrányi Lajos

Közgazdász