Olcsó klímások piszkos trükkjei

Most megtudhatod, mitől lehet olcsó a klíma felszerelés és ez milyen időzített veszélyeket rejt magában!

Megrendelőként azt láthatod, hogy egyik klímás  olcsón, a másik pedig magasabb áron szerelné fel a klímát.

Laikusként nehéz rájönni, hogy mi ennek az oka?
Mivel másabb egy drága klímaszerelés, mint egy olcsó?
A megfelelő információk nélkül,  szimpátia vagy az ár alapján lehet döntést hozni szerelő és szerelő között.

Ár alapján pedig legtöbbször az olcsó nyer!

Azonban itt is igaz a szólás! „Olcsó húsnak híg a leve!”

Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Ezzel az írással szeretnénk bemutatni számodra, hogy az olcsó klímások, hogyan tudják a normál árnál olcsóbban kiszolgálni ügyfeleiket. A gyanútlan megrendelő pedig hogyan fizet rá és miért kell kifizetnie akár a többszörösét is a normál árnak utólag.

Elkötelezettek vagyunk, hogy ügyfeleink számára megbízható és minőségi munkát nyújtsunk, olyat, amit mi magunk is elfogadnánk. Ennek megfelelően a színvonalas munkáért méltányos díjazást kérünk.

Nem vagyunk hajlandóak belemenni azokba az árháborúkba, amiket kókler klímások indítanak. Az általunk nyújtott, magas szintű, szakszerű kivitelezés, árban soha nem fog tudni versenyezni az olcsó, de gyenge minőségű szerelésekkel. Az ügyfeleink érdekében a minőséget nem áldozzuk fel az árért!

Értékrendünk

Klímamágus

Az árversenyben résztvevő (olcsó) klímások tucatjával „dobálják” fel a készülékeket. Csak úgy tudnak olcsó árak mellett megfelelő jövedelemre szert tenni, ha a legolcsóbb anyagokkal dolgoznak és a lehető legrövidebb időn belül elvégzik a munkát és rohannak a következő megrendelőhöz. Gyors munkával pedig kimaradnak olyan munkafolyamatok, melyek a készülék idő előtti meghibásodását eredményezheti.

A legtöbb esetben a megrendelő nincs tisztában azzal, hogy az olcsó kivitelezéssel valójában tisztességtelenül elvégzett, silány munkát vásárol. Az olcsó munka „még épp elég jó” ahhoz, hogy a készülék elkezdjen működni, aztán mikor már nincs ott a szerelő, néhány óra, néhány nap vagy egy szezon után rájön a megrendelő, hogy pórul járt az olcsó munkával.

 

3 fő területen tud a klímás „olcsóbbítani”

I. Készülék

II. Szerelési anyagok

III. Munkaidő

Klíma készülékek fluortartalmú üvegház hatású gázokat tartalmaznak, melyek kezelését csak szakemberek végezhetik. Klíma készülékeket pedig szigorúan, csak jogosultsággal rendelkező forgalmazhat.

Magyarországra hivatalosan néhány nagykereskedelmi vállalat, kizárólagos márkaimportőrök hozhatnak be  készülékeket. Ők ajánlott fogyasztói árakat tesznek közzé, melytől a kiskereskedő csak minimális mértékben (5-10 ezer Ft) térhet el. Ezért ugyanazon készülék ára között jelentős eltérés nem fordulhat elő más-más forgalmazónál.

I.  Spórolás a klíma készüléken

Gyanúsan olcsó
Ha a piaci ártól jelentősen eltérő, olcsóbb készülék ajánlattal találkozunk, gyanítható, hogy illegális forrásból, nem hivatalos helyről, külföldről szerzik be a készüléket, mely sokszor silány, gyenge minőségű anyagokból készül, ezeknél nagyon magas a meghibásodás esélye.

Milyen problémát okozhat?
Ismeretlen helyről beszerzett készüléknél előfordulhat, hogy Magyarországon hivatalosan nem is forgalmazzák, alkatrész utánpótlás nem biztosított, mivel egyáltalán nincs is az országban, külföldről pedig irreálisan drágán lehet beszerezni.

Eredmény
Használhatatlan, javíthatatlan klíma. Felesleges pénzkidobás, több százezer forintos veszteséget okozhat tulajdonosának.

Hogyan lehet elkerülni?
Csak hivatalos forgalmazótól, kereskedőtől szabad készüléket beszerezni normál piaci áron!

 

A következő képeket egy Facebook csoportból fotóztam.

 

Látható, hogy az ügyfél „olcsó klímaszerelőt” keres. Majd egy nappal később olvastuk a panaszát! És természetesen a szerelők kommentjét!

Olcsó szerelőt meglepően gyorsan lehet találni, akik viszont legtöbbször nem rendelkeznek megfelelő gépekkel, szerszámokkal a munka precíz, pontos és szakszerű elvégzéséhez! Ezért hibásan teljesítik a megbízást! Az utolsó kép csak illusztráció a gyors és olcsó munkára!

Hamisítványok

Hamisítványok

Minden területen fellelhetők a hamis termékek, miért maradnának ki éppen a klímák?

Gyakori jelenség, hogy csalók külföldön néhány tízezer forintért megvásárolják az elavult, Magyarországon tiltott ON-OF típusú készülékeket. Illegálisan behozzák, majd átcsomagolják és modern inverteres klímaként meghirdetik országos kiszállítással és beszereléssel.

A jóhiszemű ügyfél, azt hiszi, hogy jól járt, hiszen a piaci ár alatt vásárolt egy jó nevű klímát.

Milyen problémát okozhat?

A klímás távozása után kezdődnek a gondok. A készülék nem hűt, nem fűt, csöpög belőle a víz, hangosan kerepel stb.

Azonban a szerelő miután kilépett a kapun többet nem elérhető! Szakmában ezt úgy hívjuk, hogy „kapugarancia„.

 • A készülékről nincs számla és telepítési tanúsítvány!
 • Az ügyfélnek viszont van egy rossz klímája, meg egy telefonszáma

A telefonszám egy darabig kicsöng, de nem veszik fel. Valószínűleg a NEVEDFEL  XY BALEK-ként el van mentve a vevő a készülékben. Ha másik számról hívják, azt érdekes módon felveszik, de most éppen munkában vagyunk hivatkozással gyorsan lerakják, persze a megígért visszahívás mindig elmarad.

Egy idő után pedig: „a hívószámon előfizető nem kapcsolható”. Telefonszámot cserél és kókler tevékenységét tovább végzi a csaló. Mert olcsó klímára vágyó balek  mindig lesz!

Eredmény
Kifizetett a piaci árnál olcsóbban egy modern klímát, és ezzel szemben kapott egy elavult, használhatatlan készüléket.

Hogyan lehet elkerülni?
Csak HELYI hivatalos forgalmazótól, kereskedőtől szabad készüléket beszerezni normál piaci áron! Csak számla és telepítési tanúsítvány után szabad kifizetni a készüléket és a munkadíjat!

Ne vásárolj az ország másik feléből egy olcsó webáruházból klímát és ne bízz meg távoli szerelőt munkával. A Garanciát nem fogod tudni érvényesíten, hiba javításáért, karbantartásért nem fog száz kilométereket utazni!

Helyi klímás lesz a megoldás!

Kecskemét és

vonzáskörzetében

segítünk!

Facebbok bejegyzés: Ügyfélpanasz nem hűt az új klíma, a szerelő csak hiteget!

Kommentek: „Így lesz az olcsó drága”

II. Spórolás a szerelési anyagokon

Szerelési anyagok között vannak a fő anyagok és a segédanyagok.

Réz cső

Fő anyag például a szigetelt réz cső. Előfordul, hogy olcsó, a szabványnál vékonyabb falvastagságú csövekkel szerelik össze a klímát. A gépkönyvben előírt csőhossz (pl. 3 méter) helyett rövidebb csövet használnak, ezzel spórolnak az anyagköltségen.

Milyen problémát okozhat a gyenge cső?

Behorpad, megtörik, ezzel a hűtőkörben szűkülést, dugulást okozhat. Ennek hatására a klíma gazdaságtalanul üzemel, erőlködik, tönkremegy. Magas üzemi nyomás közben a vékony falú cső kilyukadhat, ezzel a teljes hűtőközeg elszökik, a készülék pedig használhatatlanná válik.

Milyen problémát okozhat a rövidebb csőhossz?

A hűtőkörben nem tud maradéktalanul végbemenni a szükséges fizikai folyamat (elpárolgás, kondenzáció), ezért a készülék kompresszora erőlködik, gazdaságtalanul működik, sok áramot vesz fel.

Megoldás

Csőcsere, javítás, hűtőközeg töltés. A silány, rövid cső utólagos cseréje, készülék javítása sokkal többe kerül, mint amennyit az ügyfél spórolt az olcsó és a normál kivitelezési ár között.

Néhány napja futottam pont bele egy ilyen panaszba. Lásd a mellékelt képen.

Klímás kérdések..  Facebook csoport tag panaszát, aki magas villanyszámlát fizet emiatt. (nagyításért kattints a képre)

Segédanyagoknál

előfordulhat, hogy kicsi méretű, vagy gyenge minőségű tartó konzollal szerelnek, rövid, olcsó tiplikkel, csavarral rögzítik a tartó konzolokat, mely nem képes a készüléket megtartani. A készülék, működés közben rezeg, ezért saját súlyánál nagyobb terhelést jelent a tartószerkezetre.

Érdekesség a rezonanciakatasztrófa

A múltban több katasztrófa adódott abból, hogy a hídon áthaladó és egyszerre lépő katonák menetelése olyan rezgéseket gerjesztettek, amelyek hatására a híd leszakadt. Ugyanilyen rezonanciakatasztrófa következhet be a klíma rezgésétől, ha a rögzítés nem tökéletes.

Milyen problémát okozhat?

A készülék leszakadhat a helyéről. Ha a klíma lezuhan, nem csak a készülék megy tönkre, hanem súlyos személyi sérülést is okozhat

Megoldás:

Tilos olcsó segédanyagokat, nem megfelelő rögzítő anyagokat használni.

„Kihagyott” segédanyagok

Sok klímás úgy spórol, hogy egyszerűen elhagy olyan anyagokat, melyek nélkül azért még tud működni a készülék. Tipikusan el szokták hagyni az elektromos bekötésnél az érvéghüvelyt (vagy érvégvillát), valamint a klíma kültéri egysége alatt a rezgéscsillapító gumibakot!

Ezek összességében pár ezer forintos tételek, de az üzembiztonsághoz fontos anyagok.

Kihagyott érvégvilla

Megfelelően, érvégvillával bekötött kábelek

Milyen problémát okozhat?

Érvégsaru elhagyása esetén az elektromos kábelből kilógó hajszálnyi réz szál is zárlatot, áramütést vagy elektromos tüzet okozhat.

Rezgéscsillapító gumibak hiánya felerősíti a klíma hangját, erős morajlást, elviselhetetlen zajt okozhat.

Megoldás:

Nem szabad olcsó klímást megbízni, mert a szükséges anyagokat egyszerűen kispórolja. A hibát pedig nem fogja kijavítani, és a károdat nem fogja megtéríteni Neked!

 

III. Spórolás a munkaidőn

A legnagyobb problémát ez okozhat a megrendelő számára. A gyors munka ugyanis silány kivitelezést, elmaradt munkafolyamatokat jelenthet az ügyfél számára. A klímás ha keveset keres egy helyen, akkor összecsapja a munkát és rohan a következő helyre, hogy ott is keressen pénzt. Ez pedig az elvégzett munka rovására megy.

Az olcsó klímások nem is akarják, hogy a klíma 10-15 évig hibátlanul működjön, ezért úgy szerelik, hogy rövid időn belül javítani kelljen és az „Olcsó János” ügyfél újból fizessen!

1. Silány kivitelezés

Igénytelenül és főleg gyorsan dolgoznak, nem csatornázzák el a hűtőkört, nem megfelelően szigetelik le a csöveket.

Milyen problémát okozhat?
Részben esztétikai, részben működési problémát okoznak. Igénytelen munkára még ránézni is rossz.

Diszkrét dekorcsatorna helyett, csövek, kábelek lógnak szanaszét.

Hiányos szigetelés esetén a készülék működtetése gazdaságtalan, mivel nem csak a megfelelő helyen (a kültéri és a beltéri egységben) hanem a kettő között is megtörténik a hőcsere. Ami még páralecsapódást is eredményezhet, csöpögéssel, eláztatott falakkal.

Megoldás

Trehány, gusztusztalan munkát nem szabad átvenni! Ha a klímás esztétikailag olyan munkát végzett, mely a tulajdonos számára nem elfogadható nem szabad kifizetni! Persze az olcsó klímást mondhatja, hogy ez van benne az árban és további plusz díjért megcsinálja… Hát az ilyen nem egy hosszú barátság kezdete!

A következő képeken néhány példát mutatok be igénytelen, rossz, és normál kivitelezésre.

Gusztustalan hűtőköri elvezetés, lógnak a csövek, trehány munka.

Klíma ferde falon, amiből csöpög a víz

Klíma ferde falon

Példa normális kivitelezésre.

Klíma ferde falon, gipszkarton tartószerkezeten

Következik:

A klímaszerelés achilles pontja

Mikor már majdnem kész van a klíma…

  • a fal átfúrva,
  • a beltéri egység a helyén van,
  • a kültéri klíma egység szintén a helyére került,
  • a két készülék között a csövezés, elektromos-, kommunikációs kábelek bekötése készen van…

a laikus szemlélő úgy látja, hogy a klíma telepítés készen van! Pedig még:

ezután következik a klímaszerelés lelke:

Az üzembe helyezés!

Lényege:

  1. Nyomáspróba, szilárdságvizsgálat. Meg kell győződnünk róla, hogy a hűtőkör szilárd és nem tud elszivárogni belőle a hűtőközeg,
  2. Vákuumot kell kialakítanunk a hűtőkörben. Az idegen gázokat, nedvességet el kell távolítanunk, mivel szerelés közben a nyitott csőbe levegő és légköri pára kerül.

Csak azután lehet hűtőközeggel feltölteni.

Ez a munkafolyamat szakszerű elvégzése kb. 2 óráig tart.

A szerelők jelentős része sajnos így szerel!

Ezt szokták a kókler klímások, 1 perc alatt megoldani – „okosba”!

Ezzel 2 munkaórát spórolnak. A megrendelőjüknek viszont több tízezer, de akár százezer forintos kárt is okozhatnak!

2. A „szisszentős” üzembehelyezés

A nyomáspróbát és a vákuumolást egyszerűen kihagyja. A kültériben lévő klímagázt beengedi a csövekbe és azzal próbálja a nedvességet és az idegen gázokat kinyomni a rendszerből. A gond az, hogy a nedvesség és az idegen gáz keveredik a hűtőközeggel, ezáltal szennyezik azt, valamint a klímagáz egy része is szisszentve távozik, ezért egyből gázhiányos lesz a készülék. A gázhiány miatt több lesz az áramfogyasztás, a nedves és szennyezett klímagáz savassá válik és néhány éven belül tönkreteszi a kompressszort.

3. A nyomáspróba, szivárgásvizsgálat elmarad

Nitrogén palack – nyomáspróba

Nyomáspróba

A szakszerű üzembe helyezés egyik fontos része a hűtőkör nyomáspróbája! Mielőtt a hűtőközeg bekerül a rendszerbe meg kell győződni róla, hogy a készülék és a helyszínen szerelt csövezése kibírja-e a várható üzemi nyomást, ami a leggyakoribb hűtőközegnél 41 BAR. (Viszonyításként: egy személyautó keréknyomása 3 BAR körüli, és mekkorát szól, ha kidurran. Hát a 41 BAR is nagyot tud szólni!)

A nyomáspróbát száraz nitrogénnel, mint próbaközeggel kell elvégezni. A készre szerelt hűtőkört fel kell tölteni nitrogénnel 41 BAR nyomásúra.

Milyen problémát okozhat?

Nitrogénes nyomáspróba elmaradása esetén nem történik meg a rendszer ellenőrzése. Enélkül előfordulhat, hogy a rendszer nem bírja ki az üzemi nyomást és a hűtőközeg elszökik! A környezetet szennyezi, és a tulajdonost felesleges kiadásra kényszeríti.

41 BAR Nyomás

Nyomástartás, szivárgásvizsgálat

A klímakészülék beüzemelés másik fontos eleme a szivárgásvizsgálat.

Hogyan történik?

A 41 BAR nyomást a rendszernek tartania kell fél órán keresztül! Ha nem csökken a nyomás, akkor a rendszer kellően szilárd és nem fog elszivárogni a hűtőközeg.

A helyszínen szerelt rendszerek esetén szabvány szerint, a megengedett szivárgás mértéke 3 gramm/év. Hogy ez milyen csekély mértékű jól mutatja ez a példa:

Egy normál lakossági klímában kb. 500-1500 gramm hűtőközeg van. A rendszerből 15 év alatt (3grammX15 év=) maximum 45 gramm szökhet el.

Milyen problémát okozhat, ha ez elmarad?

Közvetlen probléma, hogy a klíma gázhiányos állapotba kerülhet. Nem fog hűteni, fűteni. Ez a probléma a legmelegebb és leghidegebb napokon szokott jelentkezni, amikor a készüléknek a legnagyobb teljesítményt kellene leadnia, de nem bírja, mivel kevés, vagy egyáltalán nincs benne hűtőközeg.

Mikor a klíma hűtőközeg hiánnyal működik, a tulajdonos sokáig semmit nem vesz észre, csak talán annyit, hogy nagyon meleg napokon nem hűt annyira. Ennek az az oka, hogy a készülék (inverter) próbálja teljesítmény-fokozással megoldani a helyzetet, de erőlködni fog és több áramot fogyaszt.
Most jön a közvetett probléma: Azonban a kompresszor (ez a készülék szíve, ez mozgatja a hűtőközeget a rendszerben) hűtése és kenése nem lesz elégséges, ezért túlmelegedik és meghibásodhat.

Ha egy klímára 15 éven belül hűtőközeget kell tölteni, akkor biztos, hogy a szivárgásvizsgálat elmaradt a készülék felszerelésekor.

4. A vákuumolás elmarad

Ha tankolásnál, vizezett üzemanyagot töltenének az autódba, mi történne? Erre mindenki kapásból tudja a választ: lerobbanna az autó, vagy teljesen tönkremenne a motor.

Ugyanez a helyzet a klímával. A hűtőkörben a hűtőközegen kívül semmilyen más folyadék vagy idegen gáz nem lehet, mert a hűtőközeg elsavasodik, ez pedig a kompresszor idő előtti meghibásodásához vezet. Ahhoz hasonlóan, ahogy az autódat is tönkre tenné, ha vizezett üzemanyagot tankolnál bele.

Nyomáspróba után a hűtőkörből vákuumszivattyúval kiszívatjuk a nedvességet, a levegőt és az idegen gázokat.

2,7 millibar alatti vákuum!

A vákuumolás a szivattyú teljesítményétől függően 10-30 perc közötti lehet. Ezt követi a vákuumtartás, amit műszerrel mérünk. Ez szintén 30 perc.

  • Ha a rendszerünk tartja a vákuumot, akkor nincs benne idegen gáz, vagy nedvesség.

Ezután készen áll arra, hogy feltöltsük hűtőközeggel.

Tökéletes klímát szeretnél?

Segítünk megtalálni a tökéletes klímát számodra! Itt tudod megrendelni az ehhez szükséges felmérést!

Kapcsolat

Petrányi Lajos

(+36) 70 317-2449

kapcsolat@klimamagus.hu

6000 Kecskemét, Bambusz utca 3.