Klímát szeretnél?

Útmutató a tökéletes klímához

4 lépésben

Bevezető

Ezzel a tájékoztatóval a klíma beszerzés előtt állóknak szeretnénk iránymutatást nyújtani, hogy megtalálják a számukra tökéletes klímát.

Ha klímát szeretnél otthonodba,  mindenképpen javasoljuk, hogy kérj helyszíni felmérést. Ekkor figyelembe tudjuk venni a helyi sajátosságokat (szigetelés, tájolás, kül- és beltéri egységek elhelyezési lehetőségeit stb.) és igényeidet. Ezek alapján pedig konkrét ajánlatot tudunk adni számodra készülékre és kivitelezésre egyaránt!

Egy klíma nem csak egy eszköz, hanem egy hosszú távú beruházás, mely növeli az ingatlan komfortját és értékét.

Egy klíma akkor tökéletes, ha:
   • a tulajdonos igényeinek megfelelően,
   • az adott helyszínen,
   • a klímakészülék az elvárt hőmérsékletű levegőt folyamatosan, minden körülmény között tudja biztosítani.

Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, 4 lépésen keresztül tudunk eljutni, ezek:

  1. lépés!  A Tulajdonos igénye
  2. lépés!  A helyszín
  3. lépés!  A Készülék a
  4. lépés!  pedig a titkos hozzávaló, de erről majd a végén! Itt találsz egy leleplező cikket is, amiért más klímások megfenyegettek!

1. lépés!  A tulajdonos igénye

A Te tökéletes komfortod a legfontosabb!

A Te gondolatoddal, igényeddel indul, és a Te kényelmed kell szolgálnia az egész berendezésnek. Te vagy az alfája és az omegája otthonod klímatizálásának.
Mielőtt belevágsz, gondold végig, mit vársz el klímádtól?

Milyen felhasználási igényed van?
  1. csak hűteni szeretnél vele nyáron, vagy a
  2. hűtés mellett az átmeneti időszakban fűteni is, vagy
  3. hűtés és teljes értékű, önálló fűtést is a klímáddal szeretnéd megoldani?
Tervezz hosszú időre

Egy jól beszerelt klíma, akár 15-20 évig is tökéletesen tud működni, ezért fontos, hogy próbálj hosszabb időszakra előre tervezni. Ha ma még nem gondolkodsz fűtésen, de változhat a helyzet, akkor alap klíma helyett inkább téliesített vagy akár fűtésre optimalizált készüléket válaszd.

Ma a klímás fűtés a legolcsóbb megoldás

A gázár és a rezsidíjak drasztikus drágulása miatt, felértékelődtek az olcsóbb fenntartású, gazdaságos működtetésű fűtési megoldások, mint pl. a klímás fűtés.

A legtöbb elektromos fűtőegységgel (pl fűtőpanelek, elektromos kazánok, fűtőszőnyegek) 1 kW hőenergiát 1kW villamos energiával tudnak előállítani, ezzel szemben a klíma készülék 1kW villamos energiából képes 4 kW hőenergiát előállítani. Vagyis negyed áron tudja a meleget előteremteni más elektromos fűtésekhez képest.

KW Villamos energia

= KW Hőenergia

Hogyan lehetséges ez, mitől ilyen hatékony?

A klímában zárt rendszerben található a hűtőközeg (közismert nevén a klímagáz), melynek fizikai halmazállapot változásaiból (folyadék-gőz-folyadék) tudunk hőenergiát nyerni. A klímánál villamos energia csak a hűtőközeg mozgatásához a keringető kompresszor működtetéséhez kell.

Hűtőközeg egy olyan speciális anyag, melyet csak zárt rendszerben tudunk tárolni. A klímában zárt rendszerben van és mi tudjuk szabályozni, hogy hideg folyadék, vagy meleg gőz állapotban legyen.
Folyadék halmazállapotban nagyon hideg, gőz halmazállapotban pedig, ha összesűrítjük és így megnöveljük a nyomását, akkor meleg anyagot kapunk. Ezt a hideg/meleg anyagot tudjuk használni hűtésre és fűtésre.

Gáz kontra villamos energia!

Közismert, hogy a gázkészletek végesek. A limitált mennyiség és a világgazdasági, háborús helyzet miatt ára várhatóan folyamatosan emelkedik. Elérkezhet egy olyan magas ár, amikor már az átlag családok nem tudják azt megfizetni. Akkor pedig megszűnik otthonukban a fűtés!

Ezzel szemben, elektromos energiát akár otthon is elő tudunk állítani, a ház tetejére szerelt napelemmel, így valamilyen mértékben gázfüggőségünket tudjuk csökkenteni!

Ha eddig a klímára, mint hűtést biztosító eszközre gondoltál, akkor érdemes ezek után úgy gondolni rá, hogy fűtésre optimalizált típusokkal, bizony teljes értékű fűtést is meg tudsz valósítani gazdaságosan.

Használati szokások.

A klímát mennyit fogjátok használni? Folyamatosan vagy csak néha?

Ha a családból állandóan otthon van valaki (baba vagy home office miatt) más lesz a felhasználási igény, mintha csak esténként és hétvégén vagytok otthon.

 

Speciális igények, helyzetek, amiket érdemes figyelembe venni

Van-e a családban allergiás vagy aszmás. Esetükben nagyon fontos a többszintű levegőszűrés, allergiaszűrő és plazma szűrő rendszer.

Dohányoztok a lakásban, van bent szőrös házikedvenc, akkor aktív szenes szűrő mely megköti a kellemetlen szagokat.

Ha baba vagy idős ember van a családban, az ő esetükben felértékelődik a huzatmentes légbefújás lehetősége.

Desing: készülék kinézete, formája, színe

Nem vagyunk egyformák, van olyan tulajdonos, akinek csak a funcionalitás számít, de természetesen olyan ügyfél is létezik, akinek fontos a készülék kinézete, formája.

Jogos elvárás, hogy új klímánk illeszkedjen az otthon enteriőrjébe, mind forma és mind színvilág alapján.

Forma alapján

A szögletes formájú klímák mellett találhatók ívelt, kerekebb formájúak.

Szín alapján

A klasszikus fényes, vagy matt fehér mellett, léteznek ma már,  pezsgő, ezüst, fekete, de akár piros színű beltéri egységek is!

Rusztikus otthonba jól mutat az új pezsgő színű klíma

Feladat:

Döntsd el az igényed, mit vársz el az új klímádtól?

Hűtés

Hűtés | Átmeneti fűtés

Hűtés | Teljes értékű fűtés

Speciális igény, helyzet melyre figyelni kell!

 

Baba / idős

Háziállat

Allergia / asztma

Dohányzás

Home office

Design/ forma/ szín

2. lépés!  A helyszín

Hűtési és fűtési hőigény.

Egy lakás vagy ház hűtési és fűtési hőigénye nagyban függ az adott ingatlan hőszigetelésének minőségétől, a nyílászárók korszerűségétől, az épület tájolásától, az alapterület nagyságától, a belmagasságtól és sok egyéb tényezőtől.
Minden ingatlan egyedi, így a Tiéd is.
Az itt leírtak általános jellegűek, pontos tájékoztatást, csak helyszíni felmérés alapján tudunk ügyfeleinknek adni.

Ahány helyiség (majdnem) annyi klíma!

1 db split klíma 1 helyiség hűtését/fűtését teszi lehetővé. Téves az az elképzelés, hogy egy (zegzugos) lakásba beteszünk a nappaliba egy klímát, és majd ezzel hűtjük, fűtjük az otthonunkat.
Szintén gyakori hiba, hogy a folyosóra kerül a klíma és ezzel próbáljuk a folyosóról nyíló szobák hőmérsékletét megfelelően szabályozni. A nyitott ajtón keresztül valamennyi levegő persze átáramlik, de csak korlátozottan tudja másik helyiségben a komfortot javítani a készülék.

Mely helyiségekbe nem való klíma?
  • fürdőszobába, wc-be, mosókonyhába,
  • konyhába a sütő valamint a főzőpult közelébe,
  • éléskamrába, gardróbba.
Tervezzünk!

Az előbb felsorolt helyeket kihagyva, érdemes a lakásod önálló zónákra osztani és megmérni a területük nagyságát. Pl.

  • a nappali és az étkező egy légtérben 40 m2 ez lesz az 1. zóna, ide kell 1 db klíma
  • a hálószoba 16 m2 ez a 2. zóna, a 2. klíma
  • a gyerekszoba 12 m2 ez pedig a 3. zóna, a 3. klíma

Ezek alapján már lehet kalkulálni, hogy hány darab klímára lehet szükség.

Feladat:

Fogj egy tervrajzot a lakásodról (vagy készíts egyet) és oszd fel zónákra, majd írd le, hogy melyik zóna hány m2. A fenti példához hasonlóan! Ha megvannak otthonod zónái, akkor megvan, hogy hány db klímára lehet szükséged.

Ahhoz, hogy helyiségenként mekkora teljesítményű klíma kell, a következő lépésben jutunk el.

3. lépés!  A  készülék

A klíma készülékeket többféleképpen tudjuk csoportosítani, most a következő 3 fajta csoportosítást mutatjuk be:

   • teljesítményük alapján
   • funkciójuk és
   • gyártásuk alapján

I. Klíma készülékek teljesítményük (*) alapján a következők:

(*) Gyártónként, készülékenként, fűtés, hűtés üzemmódban néhány tizedet eltérhet egy-egy készülék teljesítménye.

A táblázat alsó sorában az a négyzetméter szerepel, amekkora helyiségbe ajánlott az adott teljesítményű klíma normál szigeteléssel, normál belmagassággal és korszerű nyílászárókkal rendelkező ingatlan esetén.

Ha az ingatlan hőszigetelés nélküli, korszerűtlen nyílászáróval, nagy belmagassággal rendelkezik, akkor nagyobb teljesítményű készülékkel érdemes kalkulálni, mint ahogy a táblázatban szerepel!

Hogyan kell értelmezni a klíma teljesítményét?

Ezek a teljesítmények, leadott teljesítményt jelentenek. Egy klíma, amely 3,5 kW teljesítményt ad le maximális áramfelvétele kb. 900  watt (0,9 kW) óránként. Összehasonlításként egy kenyérpirító, vagy egy hajszárító is több áramot fogyaszt ennél (kb. 1200 wattot).

Lakossági használatban leginkább a kisebb teljesítményű készülékeket ajánlatos felszerelni.
A 5,3 kW-ot meghaladó teljesítményű klímák már erős légmozgást tudnak elérni ezért inkább nagy terekbe valók.

A készülékek piacán 20-30 márka, több 100 klímája között lehet választani. Könnyű elveszni a sokszor értelmezhetetlen műszaki információk, az egyedi termékjellemzők és egyéb, az átlag felhasználó által néhol nehezen értelmezhető funkciók sokaságába.

Mai készülékek mindegyike a hűtés mellett fűtésre is képes. Hogy mennyire gazdaságosan és hány fokos külső hőmérsékletnél lehet még fűteni velük, az a mérnöki kialakítástól függ. Erről szól a következő pont:

II. Funkciójuk alapján a készülékek lehetnek:

Az alap modellek nem tudják nyújtani fűtésben azt a teljesítményt, amit a fűtésre optimalizált készülékek, hűtésre viszont tökéletesek.

A középkategóriás (téliesített modellek) viszont ma már nagyon kedvelt funkciókkal rendelkeznek, ezért ezek a legnépszerűbbek és az áruk is kedvező. Azonban tudnod kell, hogy a leghidegebb téli napokon (ami évente max 2-3 hét hazánkban) valószínűleg nem lesznek képesek önálló fűtésként elég melegre fűteni a lakást, vagy nagyon pörgetik a villanyórát. Ha más fűtés is van az otthonodban, akkor tökéletes választás lehet.

A fűtésre optimalizált készülékek jóval drágábbak, de ezekkel minden körülmény között tudsz gazdaságosan és megfelelően fűteni!

Minden készülék rendelkezi energetikai besorolással és megtalálható benne az energiacimke, mely a készülék jótékonyságát mutatja.

Az Európai Unióban a klímák hatékonyságát két szabvány jelzi:
A SEER  a készülék hűtési hatékonyságát mutatja:
Pl: SEER: 6,1 A berendezés 1 kW áramot vesz fel a hálózatról, ezt az energiát 6,1 kW hűtési teljesítménnyé alakítja át.

A SCOP a fűtési hatékonyságot jelzi.
Pl: SCOP: 4,6   A berendezés 1 kW áramot vesz fel a hálózatról, ezt az energiát 4,6 kW fűtési teljesítménnyé alakítja át.

Mindkét érték esetén minél magasabb ez a szám, annál energiatakarékosabb az adott klíma készülék.

Ezen teljesítmények alapján a készülékeket tovább sorolják. Az  A+/A+ besorolásúak már jónak mondhatók, de a  legkiválóbbak hűtésben és fűtésben is A+++/A+++ besorolásúak.

Energiacimke értelmezése

Kattintva nagyítható

A klímák legújabb fejlesztéseinek két céliránya fedezhető fel:
  1. a kényelem, komfort növelése és a
  2. gazdaságos működés javítása:

Ennek jegyében az alábbi újdonságok is fellelhetők néhány modellnél:

  • friss (külső) levegő befújás
  • nano technológiájú levegő szűrés
  • huzatmentes befújás
  • AI – a mesterséges intelligenciával ellátott klíma tanul a környezetéből és 10-20 %-os energia megtakarítást képes elérni a működése optimalizálásával.
Szubjektív véleményünk!

Mielőtt a márkákra rátérnénk, el kell mondanom, hogy mindenki, aki klímákkal foglalkozik, szubjektív módon tekint a készülékekre, tehát mi is! Ezért lehet azt tapasztalni, hogy míg az egyik klímás dicsér és magasztal egy készüléket, addig a másik klímás ugyanarra a készülékre azt mondja, hogy bármit, csak azt ne.
Miből adódik ez a véleménykülönbség? Elsősorban abból, hogy nem vagyunk egyformák (Ezért lehet olyan sok fajta és sok típusú még több színű autó is eladni. Ahogy szokták mondani az ízlések és pofonok különbözők).

Mi esetünkben a készülék értékelésünk alapja a következő:
  • Beszerzés, háttértámogatás. Az importőrnél, nagykereskedőnél  megbízható, folyamatos a beszállítás, mindig kapható. A kiszolgálás, a háttértámogatás, az alkatrészellátás, garanciás ügyintézés, panaszkezelés milyen partnereink felől. Ebből adódóan, vannak kedvenc partnereink, akikkel szívesen dolgozunk együtt és kölcsönösen élvezzük egymás bizalmát és szívesen ajánljuk klímamárkáikat.
  • És a legfontosabb: az ügyfélvisszajelzések, meghibásodás gyakorisága. Mi is inkább azokat a készülékeket ajánljuk, amikkel várhatóan sem az ügyfelünknek, sem nekünk nem lesznek gondjaink.

Szeretném, ha ezek alapján látnád, hogy ha valamely klíma márkát nem ajánlunk,  annak nem az az oka, hogy az a készülék nem jó!

III. Klímák márkák szerint:

1.) Prémium japán gyártók

(Daikin, Panasonic, Fujitsu, Mitsubishi, Toshiba)

A japán márkákra jellemző a letisztult, sallangmentes formavilág, a prémium anyaghasználat, a megbízható működés, a hosszú élettartam, a csendes, finom működés, és a kifinomult műszaki megoldások. Árazásuk drágább más márkákhoz képest!

Japán készülékekben ajánljuk a Daikin (melyet nem véletlenül a „klímák Mercedesének” is szoktak hívni), és a Panasonic márkákat.

Konkrét típus ajánlataink funkciójuk alapján, (A-alap modell, B kiegészítő fűtés, C teljes értékű fűtés)

A.(*) Daikin Sensira
B.(**) Daikin Perfera
C.(***) Daikin Ururu Sarara

2.) Kínai gyártók

(Gree, AUX, Midea, TCL, Hisense )

A gyors műszaki fejlődésnek és az innovációnak köszönhetően, ma már nagyon jó minőségű klímák készülnek a kínai gyárakban. Kiváló ár/érték arányuknak köszönhetően ezek a típusok a legelterjedtebbek. Jó marketingjének és megbízható gépeinek köszönhetően a Gree piacvezető a világon és Magyarországon egyaránt.

A Midea és az AUX készülékek szintén jó választás ezekből a típusokból.

Konkrét típus ajánlataink funkciójuk alapján, (A-alap modell, B kiegészítő fűtés, C teljes értékű fűtés)

A.(*) AUX Gamma 2; Midea Xtreme Save,
B.(**) Gree Comfort X; AUX Delta 2; Mides Xtreme Save Pro
C.(***) Gree Amber Royal, Mides Oasis Plus

3.) OEM gyártók

(Cascade, Polar, Fisher, Rcool, Nord, Syen, Sinclair, MDV)

OEM (Original Equipment Manufacturer) az olyan márkák megkülönböztetésére használják, melyek nem rendelkeznek saját gyárral vagy gyártó kapacitással, hanem egy nagy gyártótól (főleg Gree, Midea, TCL) a saját igényeik szerint összeállított készüléket adnak el a saját márkanevük alatt.

Az OEM klímák tehát nem jobbak vagy rosszabbak a gyári készülékeknél, hiszen a műszaki tartalmukat minden esetben az határozza meg, hogy a forgalmazó milyen belső tartalommal kéri legyártani az adott készüléket.

Az OEM márkák között is vannak olyanok, melyeknek a készülékei akár a gyári márkákhoz képest is megbízhatóbbak.

Konkrét típus ajánlataink funkciójuk alapján, (A-alap modell, B kiegészítő fűtés, C teljes értékű fűtés)

A.(*) Cascade Bora; Rcool Econic 3; Syen Bora
B.(**) Cascade Vision Nordic; Rcool solo2; Syen Muse
C.(***) Cascade Legend (pezsgő szín), Polar Ultimate

4.) Egyéb márkák

(Whirlpool, Bosch, Electrolux, Vivax, Cybercon, Tosot, CH, Cooper&Hunter)

Sok jól ismert elektronikai eszközöket gyártó cég hoz forgalomba saját márkaneve alatt klímákat is, mint például a Whirlpool vagy a Bosch. A fogyasztók azt hihetik, hogy a klímák is az elektronikai eszközök esetében megszokott minőséget és műszaki tartalmat fogják képviselni, azonban ez nem így van.

A Whirlpool vagy a Bosch nem gyárt klímákat, nem rendelkezik saját gyárral, ezek az olcsó klímák általában kifutott, elavult technológiákkal kerülnek legyártásra, és nem túl hosszú életűek.

Ebbe a kategóriába tartoznak még a rendkívül olcsó, különböző márkanéven forgalomba hozott nagy hipermarketekben vagy barkácsáruházakban kapható klímák is, melyek szintén alacsony műszaki tartalommal rendelkeznek.
Ezen készülékek meghibásodási aránya általában magas, alkatrész ellátásuk pedig megoldatlan.

Ebből a kategóriából nem szoktunk készüléket ajánlani ügyfeleinknek.

Az eddigi 3 lépésben feltérképeztük, hogy milyen igényeid vannak, megvizsgáltuk, hogy otthonodba mekkora teljesítményű és hány db klímára lehet szükséged, valamint körvonalazódott, hogy milyen funkciójú és milyen gyártmányú, típusú klíma jöhet számodra szóba.

 

Figyelem nagyon fontos rész következik!

Mielőtt az utolsó 4. lépésre „ a titkos hozzávaló”-ra rátérnénk, tudnod kell:

  • hiába határozod meg jól, hogy mit vársz el a klímádtól,
  • hiába veszed figyelembe a helyszín adottságait, méretét,
  • hiába választod ki a megfelelő teljesítményű, márkájú, fajtájú készüléket…

 

…egy kókler szerelő tönkre teheti az egészet.

 

4. lépés!  A titkos hozzávaló: A klímás szakember

A klímákban üvegház hatású gázok vannak, ezért csak a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál nyilvántartásban lévő szakemberek szerelhetnek készüléket.

Garanciás igényedet csak akkor tudod érvényesíteni, ha a készülékről és a felszerelésről is számlával, valamint a szerelő által kiállított telepítési tanúsítvánnyal rendelkezel.

Előljáróban szeretném leszögezni, hogy klímaszerelő és klímaszerelő között óriási különbség lehet.

Egy klímát fel lehet szerelni 2 óra alatt és 6 óra alatt is. Mi a különbség a két szerelés között?

Miért szökik el a klímagáz a készülékből?

Hoppá, elszökött a gáz!

Sajnos a klímás szakma is felhígult. Bárki ellenőrzés nélkül hirdethet és piaci ár alatt határozhat meg árakat. A gyanútlan megrendelő pedig kapva kap az alkalmi áron és olcsón vásárol, a kérdés csak az, hogy milyen készüléket és milyen kivitelezést?

Olcsó klímások piszkos trükkjei címmel készítettem egy feljegyzést, melyben lerántom a leplet a kókler klímások stiklijeiről!

Ez annyira titos, hogy kérlek ne oszd meg senkivel. Nem merem kitenni publikus weboldalra, mert már fenyegettek meg érte gazemberek. Csak a feliratkozó, klíma utáni érdeklődőkkel merem megosztani, hogy tanuljanak belőle és ne haggyják magukat rászedni!

Link a weboldal alján van!

Nagyon fontos, mielőtt klímást választassz, két dolgot kell ellenőrizni:

  1. A vállalkozó, vagy vállalkozás forgalmazhat-e magyarországon hivatalosan klímát? Ehhez el kell kérned az adószámát!
  2. A szerelő olyan képesített magánszemély-e, aki rendelkezik a hatóság engedéllyével? Ehhez el kell kérnek az  F-gáz azonosítóját!

Ha ezeket az alapadatokat nem adja meg, szóba sem szabad állni vele.

Ha pedig megadja, akkor a  Nemzeti Klímavédelmi Hatóság oldalán tudod ellenőrizni, hogy a vállalkozás hivatalosan forgalmazhat-e klímát és beszerelheti-e?

A következő linken tudod ellenőrizni:  Nemzeti Klímavédemi Hatóság (NKH) ellenőrző oldala  > >

A képen szereplő  oldal nyílik meg és a pirossal jelöl helyre kell az adószámot írni és az Ellenőriz gombot megnyomni. Majd nyisd meg újra az oldalt és a kékkel jelölt helyre írd be az F-Gáz azonosító és szintén ellenőriz gomb.

A mi vállalkozásunk adószámát ellenőriztem: 67307799-1-23.

 

Az adószám megadása után, ilyen visszajelzést kell látnod:

Az első sor szerint klímagázt értékesíthetünk.

A második sor szerint klímát forgalmazhatunk.

Az F-gáz engedélyszámot ellenőriztem:  2000000052389

 

Az F-Gáz azonosító megadása után, ilyen visszajelzést kell látnod!

 

Ügyfélvélemény

Az egész folyamat nagyon gyorsan és zökkenőmentesen zajlott, és az eredmény tökéletes klíma. A csapat nagyon profi volt, nagy szakértelemmel dolgoztak, és figyelembe vették az igényeimet. A klíma kiválasztása és telepítése egyszerű és hatékony volt, és a végeredmény pontosan olyan, amit vártam.

Összességében nagyon elégedett vagyok a Klímamágus szolgáltatásaival, és bátran ajánlom másoknak is. Köszönöm!

F. Attila | Kecskemét

Végezetül az ígért feljegyzés:

 

Kérlek ne oszdd meg senkivel! Köszönöm!

Sajnos van egy rossz hírem, ha valaki hivatalosan forgalmaz és szerel klímát, az még nem jelenti automatikusan, hogy jó munkát végez! Személyes tapasztalatunk alapján állíthatom, hogy nagy klímás cég, akik drágán dolgozik képes kókler kivitelezésre!

Kapcsolat

Petrányi Lajos

(+36) 70 317-2449

kapcsolat@klimamagus.hu

6000 Kecskemét, Bambusz utca 3.